top of page
IMG_7340.jpeg

CUSTOM FITTING 
individanpassad utrustning

"över 90% av alla golfare spelar med fel utrustning för deras sving"

Verkstad

I en riktig ”Custom Fitting" tar man fram det klubbhuvud som passar bäst, det kan vara skillnader i:

- Spelförbättring (mer eller mindre förlåtande)

- Offset, mer eller mindre (minskar sidskruv)

- Utseende & total intryck (estetik)

- Känsla, ljud och feedback i bollträff, etc.
 

Man kombinerar sedan klubbhuvud med det skaft som passar bäst för ens sving. Efter det anpassas alla de variabler så som lievinkel, loft, längd på klubba och grepptyp, allt som påverkar dina slag och detta för att du ska få den perfekta klubban för din sving!

Man kan beställa sin nya utrustning hos dom flesta leverantörerna men med få förändringar, dessa leverantörer har dock ingen möjlighet att anpassa alla de variabler som går att anpassa. Vi tittar särskilt på specifikationer som MOI (tröghetsmoment), svingvikt, lie/loft justeringar, grepptjocklek, skaftets ”ryggrad”, skaftvikt, totalvikt, balanspunkt etc. Allt för att kunden ska få det som passar honom eller henne bäst!

IMG_3667.jpeg
Top100-website

Något man ofta hör!

”Skräddarsydda golfklubbor är bara till för proffs”

Nej! Sanningen är exakt den motsatta, tänk så här i stället pron eller den riktigt duktiga spelaren kan slå bollen bra med i princip vilken klubba som helst, men det kan inte handicapspelaren.

Det betyder att handicapspelaren har STÖRRE nytta av individuellt anpassade golfklubbor!

Alla golfare är inte likadana. Under en runda på golfbanan inser man snabbt att deras golfsvingar ser olika ut. Inte ens på proffstouren hittar man två svingar som är likadana, så rent logiskt behöver alla spelare olika utrustning.

Handicapspelaren behöver anpassad utrustning för att minimera de brister och maximera dess styrkor han eller hon har i svingen! Vi säger inte att vi kommer göra Er till proffs men vi gör att du kan ha EN sving och 14 klubbor inte 14 svingar och 144 böner.

improvement_image.jpeg

På en golfklubba finns det många variabler som går att förändra och anpassa; längd, vikt, vinklar, grepp osv. Men det finns också mer osynliga variabler som också påverkar ditt spel. Den erfarne spelaren känner till uttryck som svingvikt, flex, och vridstyvhet. Det är inget man måste känna till för att spela bra. Men det blir betydligt lättare att spela bra om dessa variabler är anpassade till ditt spel och till ditt sätt att svinga. Det är just denna anpassning som kallas för ”custom fitting”

Du måste inte nödvändigtvis köpa nya ”skräddarsydda” golfklubbor, utan anpassa de klubbor du redan har genom att se över alla dessa variabler och åtgärda detsamma!

Untitled Design(42).png

Vi tittar speciellt på dessa parametrar

Skaft: FLO (Flat Line Ocillation)

Skaftet, klubbans viktigaste komponent! Varje skaft har en stabil bend point. Det är det plan där skaftet flexar symmetriskt och levereras i din riktning du svingar klubban mot bollen.

Detta plan lokaliseras inte på fabrikstillverkade golfklubbor, vilket kan resultera i omväxlande tå- och hälträffar, endast en klubbmakare kan med säkerhet montera ett skaft så att du träffar sweetspot vid varje slag.

 

Lie vinkel:

En lie kontroll skall göras minst 1-2 ggr/säsong. Med klubbans lie menas hur stor vinkeln mellan klubbhuvudet och skaftet är, pekar tån på klubbhuvudet för mycket uppåt vid bollträffen så är klubbans lie för upright och slagen går till vänster för en högerspelare, pekar tån för mycket neråt vid träffen är klubban för flat och bollen går till höger, detta kan åtgärdas med en s.k Lie test.

Grepp:

En av de viktigaste faktorerna man kan påverka på sin utrustning är grepptjockleken. Alltför många spelar med en felaktig grepptjocklek, vilket medför att spelet blir lidande. 

Att ha koll på sin golfutrustning är viktigt för att ge golfaren rätt förutsättningar till rätt sving. Som tränare kommer jag ofta i kontakt med elever som spelar med fel och brister i sin utrustning, det kan vara att klubborna är för långa eller för korta, har för styva eller för mjuka skaft, för tunna eller för tjocka grepp etc. Alla dessa "fel" medför kompensationer, vilket ger ett onödigt svingfel.

Golfperformance utför alla typer av verkstadsarbeten så som skaft- och greppbyten, förlängningar och kapningar, vi tar hänsyn till de olika påverkningsfaktorer som kan påverka din sving negativt. Vi hjälper dig med din utrustning så dina resultat blir bättre och din golf roligare.

 

Loft:

Först och främst så ska vi se till att få rätt loft, (gradantal på huvudet)

Ju lägre svinghastighet man har ju högre (starkare) loft ska man ha. Detta för att få bollen att flyga längre. Hög svinghastighet genererar mer spinn vilket bär bollen längre. Det gör att folk med hög svinghastighet bör ha lägre (svagare) loft än en spelare med lägre svinghastighet. Det beror naturligtvis också på hur man kommer "in till" bollen.

En spelare med låg svinghastighet som lutar sig från målet i bollträffen kan slå bollen väldigt högt med en lågt loftad klubba och en spelare med hög svinghastighet kan slå bollen lågt för att han har händerna för långt fram mot målet i bollträffen så man får vara lite objektiv och försöka bilda sig en egen uppfattning men generellt så bör dom flesta spela med högre loft än dom tror.

 

Öppet/stängt huvud eller ett huvud med offset:

Dessa parametrar påverkar riktningen i sidled och här kan man kompensera för ett felaktigt svingspår eller om man kommer till bollen med ett öppet eller stängt klubbhuvud. Har man en tendens att ofta skruva bollen till höger så kan man välja ett klubbhuvud som är stängt, det bästa botemedlet mot slice är hög offset.

Vi arbetar med en av världens modernaste mätinstrument TrackMan 4 launchmonitor (bollflykts radar). När vi jobbar med utrustningsanalyser och lektioner använder vi oss av TrackMan, den har blivit en del av vår vardag. Vi mäter många svingdata, bla. klubb- och bollhastighet, utgångsvinkel, spinntal, smash factor, attackvinkel etc. svingdata som vi behöver för att optimera din utrustning och sving.

FEEDBACK PÅ DINA SLAG

Det vi mäter, nyckeltal till bättre slag!

TrackMan-What-We-Track
Trackman
bottom of page